Doppler Clinic se adreseaza pacientilor cu patologie cardiovasculara – diagnostic si tratament, avand ca specialitati cardiologie si chirurgie vasculară. In cadrul clinicii, se efectueaza consultatii de specialitate si investigatii neinvazive – EKG, ecografii cardiace sau vasculare, monitorizare Holter EKG sau TA.
Chirurgia vasculară este specialitatea chirurgicala care studiază si trateaza bolile sistemului vascular : venos, arterial şi limfatic.
Serviciile medicale de chirurgie vasculară disponibile sunt:
▸ consultații de specialitate;
▸ recomandări terapeutice;
▸ Ecografie DOPPLER aortă abdominală;
▸ Ecografie DOPPLER artere carotide;
▸ Ecografie DOPPLER arterial membrul inferior / superior unilateral;
▸ Ecografie DOPPLER arterial membre inferioare / superioare bilateral;
▸ Ecografie DOPPLER vene membrul inferior/superior unilateral;
▸ Ecografie DOPPLER vene membrul inferior/superior bilateral.
Echipa medicală este formată din Dr. Mazen Elfarra și Dr. Mădălina Găvănescu.
Cea mei frecventa patologie vasculara este reprezentata de:
-boala arteriala periferica manifestata clinic prin claudicatie intermitenta (durere ce apare la mers dupa o anumita distanta si cedeaza la repaus) sau durere in repaus si leziuni trofice.
-Boala varicoasa/insuficienta venoasa cronica (venectazii, vene varicoase, modificari de culoare a tegumentului – pigmentare (culoare maro a tegumentului) sau roseata, edeme)
Ecografie DOPPLER de aortă abdominală
Deoarece poate fi realizata rapid și este non-invaziva, ultrasonografia joacă un rol important în explorarea aortei abdominale, de la diafragmă pana la bifurcația acesteia.
Investigatia este recomandata pentru screeningul și urmărirea anevrismului de aorta abdominala evidentiind forma, dimensiunea și localizarea leziunii, prezența de trombi intraluminal și caracteristicile acestora. Cu toate acestea, valoarea sa este limitată în planificarea interventiei chirurgicale.
Screeningul se efectueaza la pacienti >55 ani, fumatori, hipertensivi, sex masculin si cu istoric familial de boala anevrismala.
Pentru efectuarea ecografiei Doppler de aorta abdominala pacientul necesita o pregatire prealabila constand in:
-Fara bauturi acidulate sau alimente care fermenteaza/baloneaza (fructe sau legume crude, varza, fasole, prajeli)
-Nu se vor folosi laxative
-Cu 3 zile inaintea examinarii se vor administra triferment si carbune medicinal
Ecografie DOPPLER de artere carotide
Un examen complet de ecografie carotidiană cuprinde atat examinarea bidimensională – 2D cat și examinarea Doppler pulsat și color. Examinarea bidimensională oferă date morfologice, permițand vizualizarea pereților arterelor carotide și subclavii, prezența și aspectul plăcilor de aterom, prezența trombilor.
Examinarea Doppler furnizează informații legate de viteza de curgere a sangelui la nivelul vaselor și permite evaluarea severității leziunilor aterosclerotice. Ecografia Doppler de carotide nu implică nici un risc pentru pacient, este neinvazivă, poate fi repetată ori de cate ori este necesar, în orice moment al zilei și nu necesită o pregătire specială.
Se recomanda pentru:
-supravegherea stenozelor asimptomatice, fara indicatie chirurgicala,
-la pacientii care au suferit un accident ischemic tranzitoriu sau un accident vascular cerebral,
-dupa interentia chirurgicala de endarterectomie carotidiana sau post angioplastie carotidiana.
-este extrem de utilă la pacienții cu risc cardiovascular crescut pentru screening în vederea depistării eventualelor îngrosări ale intimei, calculul indicelui IMT (intima media thickness), evidențierea plăcilor de aterom și evaluarea riscului de accident vascular cerebral.
Ecografie DOPPLER arterial membrul inferior / superior unilateral / bilateral
Existența unei îngustări localizate într-o arteră provoacă o accelerare a fluxului sangvin în acest loc și o diminuare a fluxului arterial în aval de îngustare. Analiza curbelor înregistrate la diferite niveluri arteriale permite cunoașterea cu precizie a stării rețelei arteriale.
Este recomandata:
-pacientilor cu dureri claudicative membre inferioare sau dureri in repaus (durere musculara la a anumita distanta de mers)
-pacienti cu factori de risc cardiovascular (fumat, dislipidemie, diabet zaharat)
-supravegherea postoperatorie a bolnavilor revascularizati la nivelul membrelor inferioare/superioare (prin by-pass sau angioplastiii cu sau fara stent)
Ecografie DOPPLER vene membrul inferior/ superior bilateral / unilateral.
Inregistrarea Doppler a fluxului venos permite punerea în evidența a opririi sau încetinirii fluxului sangvin, cauzate de prezența unui cheag în interiorul venei examinate, în cazul unei flebite.
Se recomanda:
-la pacientii cu boala varicoasa membre inferioare / insuficienta venoasa cronica
-tromboflebita
-sindromul posttrombotic
-la pacientii cu ulcer la nivelul gambei
-edeme ale membrelor inferioare/superioare